sâmbătă, 14 aprilie 2012

Pastile-Invierea Domnului

Pastile este cea mai mare sarbatoare,cea care guverneaza,din punct de vedere calendaristic,toate sarbatorile anului bisericesc.Invierea Domnului  este cel mai important eveniment al planului facut de Dumnezeu pentru mantuirea noastra si implicit si in istoria neamului omenesc.
Cuvantul Pasti(de obicei sub forma de plural) este de origine evreiasca.Evreii numeau Pasti(Pasha) sau sarbatoarea azimilor,sarbatoarea lor anuala.Pastile sunt astfel cea mai veche sarbatoare crestina..Impreuna cu duminica,sarbatoarea saptamanala a crestinilor,Pastile a fost sarbatorit inca din epoca apostolica.Numirea evreiasca de Pasti a fost data de crestini comemorarii anuale a celor trei evenimente deosebite din viata Mantuitorului(Cina,Patimile,Invierea).
Asadar,primii crestini intelegeau prin Pasti nu numai sarbatoarea Invierii,ci si pe cea a Cinei si a Patimilor Domnului,iar uneori numai pe cea din urma.Vinerea Mare,ziua in care Mantuitorul a fost rastignit,a fost numita Pastile Cruciisi era zi de tristete,tinuta cu post si intristare pana in ziua Invierii.
Mantuitorul doreste sa incercam sa ne apropiem de El,sa-L intampinam in ziua Invierii,sa-L primim sub acoperisul sufletelor noastre.

In viziunea romaneasca,un rol aducator de bine il are chiar ciochnirea oualor rosii prin  care se stabileste o legatura indisolubila intre membrii familiei.Dupa cum,in ziua de Paste,la trezirea din somn,credinciosul pune mana mai intai pe o piatra,ca sa fie tare,sanatos,rezistent in orice imprejurare.Un fapt cunoscut,dar mai putin studiat il constituie existenta in lirica noastra populara a colindelor de Pasti.
Fie ca SFINTELE SARBATORI de PASTI ale acestui an sa ne aduca curatenia si innoirea necesare trecerii demne prin ceea ce ne este dat sa trecem!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu